2019. aug 08.

A siker tudománya - Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei

írta: Csilla Tünde Karácsony
A siker tudománya - Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei

A napokban került a kezembe Barabási Albert-László: A képlet című könyve. Nem az a klasszikus önfejlesztő könyv. Nincs tele gyakorlatokkal, meg hosszú kérdéssorokkal, amiket ki kellene tölteni. Nem, ez egy tudományosan megírt kötet, számunkra a legrelevánsabb témát boncolgatva: mégis hogy alakul ki a siker?

3f75eaff-89d8-4265-bb22-99a3364f3fa4.jpeg

A szerző és kutatócsoportja végül fel is fedezett olyan általános érvényű törvényeket, amelyek a sikert mozgatják. Hogy lehet, hogy a sikeres egyre sikeresebb lesz, miközben a teljesítménye nem áll arányos viszonyban ezzel a fejlődéssel? Hogy lehet, hogy amíg egyesek a kiváló teljesítményük ellenére is sikertelenek, addig mások learatják a babérokat? És hogy lehet, hogy egy csapatban mindig egy ember kapja a legtöbb figyelmet? Mi szerepe van a véletlennek a sikerben? Ehhez hasonló érdekes kérdésekre keresik a választ és mindezt a mindennapi életből kivett szemléletes példákkal illusztrálják. Választ kaphatunk végre arra, hogy miért érdemes folyamatosan kitartanunk minden kudarc ellenére is. Önfejlesztőként pontosan tudjuk, hogy fontos a kitartás, hogy elérjük a céljainkat. Rengeteg példát láttunk hírességek körében. De mégis van, hogy nehezünkre esik elhinni, már a sokadik próbálkozás után, hogy összejöhet-e egyáltalán. Nos, erre is választ kapunk Barabási Albert-László könyvében. Habár konkrét feladatokat nem tartalmaz a könyv, mégis lehetőséget ad arra, hogy a mindennapi életben is alkalmazni tudjuk az elveket, mindezt érthető nyelvezetben és izgalmas körítéssel.

Ha érdekelnek a siker mögött meghúzódó mechanizmusok, akkor ezt a könyvet neked találták ki. Szerintem megéri a befektetést én még biztosan többször is elolvasom. Mint önfejlesztő vagy önfelfedező, - ahogy jobban tetszik - csak ajánlani tudom társaimnak ezt a könyvet, biztosan nem fogják megbánni. Igazi hátteret és megértést nyújthat a siker megértéséhez, meg türelmet a próbálkozások folytatásához.

Egy meghatározó gondolat: A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan. A siker további sikereket szül.

 

 

 

 

Szólj hozzá