2019. jan 31.

Problémák vagy kihívások?

írta: Csilla Tünde Karácsony
Problémák vagy kihívások?

A kihívások arra valók, hogy megküzdjünk velük. Ha elmenekülünk csak nagyobbra nőnek. Olyan akár a sziklafal, amit át kell törni. Addig nem tudunk igazán tovább haladni, amíg át nem megyünk a vizsgán. A pozitív gondolkodás nem a dolgok tagadásáról szól, hanem arról, hogy hogyan reagálunk rájuk. Konstruktívan, építő jelleggel vagy pedig inkább elmenekülünk.

Az élet nem arról szól, hogy csak túlevickéljünk a napunkon, ennél sokkal többet tehetünk. A dolgok nem tűnnek el csak úgy. Az élet sokkal többről is szólhat, mint a menekülés és a problémák figyelmen kívül hagyása.

Problémamegoldók vagyunk. A baj az, hogy ezt nem vesszük természetesnek. A problémák az életünk részei és bizony fontosak is. A semmittevés, az unatkozás sokkal rosszabb az emberi léleknek. Ha olyasmit csinálsz, amiben nincs semmi kihívás, akkor egy idő után szinte elkerülhetetlen a fásultság. Az a pont, amikor már semmi értelmét nem látod a hétköznapjaidnak.

problems-to-solutions.jpg

A pozitív gondolkodás arról szól, hogy hogyan reagálsz a különböző élethelyzetekre. Ha egy problémával állsz szemben a legjobb, amit tehetsz, hogy sopánkodás nélkül el kezdesz gondolkozni a megoldáson. Az élet sokkal több lehet, ha kinyitod azokat a gátokat, amik visszafognak a teljesítménytől.

A legfontosabb ilyen a kifogás. Ha kifogásokat gyártasz a problémáidra és arra, hogy miért nem győzted még le őket, az hátráltat az utadon. Ne panaszkodj arról, hogy milyen az életed. Ez is csak egy előtted álló feladat. Ezek nélkül a feladatok nélkül az élet fakulttá és üressé válna. Gondolj csak bele. Élveznéd azt, hogyha semmiféle meglepetés vagy kihívás nem lenne a napjaidban?

Ha tanácsot vársz, akkor itt van: ne a szád járjon, hanem tegyél az éltedért. Nehogy azt hidd, hogy rossz helyzetben vagy. Mindig van olyan, aki rosszabb helyzetben van. A határozott cselekvés sokkal fontosabb mindennél. És ennek a legnagyobb gátja, hogyha panaszkodsz és kifogásokat gyártasz a jelenlegi helyzetedre, ahelyett hogy megoldanád.

Szólj hozzá

siker problémák megoldás kihívások