2018. dec 20.

Egy terv kezdésnek

írta: Csilla Tünde Karácsony
Egy terv kezdésnek

A cél terv és cselekvés nélkül csak álom marad. Hiába határozod meg,hogy mit szeretnél, ha nem teszel érte, akkor igencsak csekély az esélye, hogy valaha is megvalósuljon. Viszont van még egy bökkenő. A cselekvésnek, akármi legyen is az megfontoltnak és egyirányúnak kell lennie. Nem lehet csak úgy nekikezdeni valaminek anélkül, hogy tudnád, hogy az hosszútávon tényleg a céljaid felé visz-e. Nagyon nem mindegy, hogy mit próbálsz tenni.

A célirányos cselekvéshez tervre van szükség. Nem is olyan nagy ördöngősség ez ám. Csupán az kell, hogy átgondold, hogy mit kell tenned, és azokat megfelelő sorrendbe állítod, jobb esetben még le is írod? Tökéletes lesz a a terved? Persze, hogy nem. De nem is kell annak lennie. Egy másik fontos momentum, hogy légy rugalmas. Ne várd, hogy minden elsőre sikerüljön. Mindig előfordulnak olyan akadályok, amelyekre a terved elkészítésénél  még nem is gondoltál. Ilyenkor legyél rugalmas és változtass a terven. Változtass addig, amíg minden rendben nem működik.

 014048c4-323c-4ccf-a686-dfa7d622aba2.jpeg

De ne add fel ha kihívásokkal kerülsz szembe. Ezek pont azért vannak, hogy teszteljék a hozzáállásodat. Ha rögtön kihátrálsz a legelső kihívásnál, akkor nem is lesznek eredményeid. A terv pont arra jó, hogy egy biztos támpontot ad a hétköznapokban, még akkor is, ha időközben változnak a körülmények és ezért neked is változtatnod kell. A legjobb az ha minél több területet átgondolsz, a terved elkészítése során. Mik a legfőbb lépések? Kik támogathatnak és kiktől kérhetsz segítséget? Milyen problémák merülhetnek fel? Mik lesznek azok a pontok, ahol válaszút elé kerülhetsz? Ezeket mindenképp át kell gondolnod. A hirtelen nekifutás ritkán vezet jóra. Inkább légy megfontolt. Nem mindig a gyorsaság a lényeg.

Szólj hozzá

élet célok tanulás türelem önfegyelem Motiváció Tervek