2019. nov 30.

Szeretni is tudni kell... - Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva

írta: Csilla Tünde Karácsony
Szeretni is tudni kell... - Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva

Tudtad, hogy a szeretet kifejezésére is különböző nyelvek léteznek, amelyek általánosan nézve érvényesek minden emberre? Nem kulturális és nemzetiségbeli különbségekről van szó. Ezek a szeretetnyelvek általánosan érvényesek minden egyes emberre, és bizony nagyon-nagyon különböző lehet egyes embereknél, akár egy családon belül is.

A szeretetnyelvek fogalma Gary Chapman nevéhez kötődik. Na de, hogy mik ezek a szeretetnyelvek?

  • Dicsérő szavak
  • Szívességek
  • Ajándékok
  • Testi érintés
  • Minőségi idő

Képtalálat a következőre: „love”

Mit is jelent ez? Ezt fejti ki Gary Chapman könyve, ebben az esetben a párkapcsolatokra kiélezve. Nem szeretném hosszasan kifejteni az egyes szeretetnyelvek lényegét. Erre a szerző sokkal alkalmasabb, nem is tudnám úgy visszaadni. Röviden azonban annyit tesz, hogy minden embernek van egy elsődleges szeretetnyelve, ritka eset, hogy esetleg kettő. Ez a szeretet kifejezésének az a formája, amivel leginkább érezzük a környezetünkben élők szeretetét.

Ez így lehet, hogy kicsit megfoghatatlannak hangzik, úgyhogy nézzünk rá egy példát: Adott egy házaspár, évek óta együtt élnek. Az asszony a szívességek nyelvén ért míg a férfi inkább az együtt töltött időt preferálja. Soha nem hallottak még a szeretetnyelvekről, nem tudnak ezek létezéséről. Mi fog történni? Adott, hogy mindenki a saját szeretetnyelvén próbál kommunikálni a társa felé. A nő mindent meg fog tenni, hogy segítsen a férjének. Minden nap meleg vacsorával várja otthon, a lakás csodálatosan tiszta. Mindent megtesz a férjéért. A férfi azonban ezt nem úgy értékeli, ahogy a nő szeretné. Arra fog panaszkodni, hogy miért nem inkább vele tölti az idejét. Jó lenne inkább leülni beszélgetni, az se baj, ha inkább rendelnek egy pizzát. A nő pedig arra, hogy a férfi nem is foglalkozik vele, soha nem segít neki. Hogy lehet az, hogy nem látja mi mindent megtesz érte? 

Nem egy elképzelhetetlen szituáció, ugye? Sőt igencsak gyakori. Ha megtanuljuk azonban felismerni és kezelni egymás szeretetnyelvét, megváltozhat az életünk. Ha téged is érdekel a téma ajánlom figyelmedbe Gary Chapman szeretetnyelvekről szóló könyveit. Igen, több is van belőle. Én egyenlőre csak az Egymásra hangolva című (párkapcsolatokkal kapcsolatos) könyvét olvastam el, de mivel ez egy elég tág téma és minden kapcsolatban érdemes alkalmazni, ezért nem szeretnék ennél az egy kötetnél leragadni. Mindenesetre remélem, hogy felkeltettem az érdeklődéseteket a téma iránt. Mindenkinek javaslom a téma részletesebb megismerését.

Szólj hozzá

szeretet kapcsolatok szeretetnyelv