2019. nov 16.

Önfejlesztés minden téren - Jack Canfield: A siker alapelvei

írta: Csilla Tünde Karácsony
Önfejlesztés minden téren - Jack Canfield: A siker alapelvei

A siker mindenkinek mást jelent. Sokan túlságosan is felülbecsülik azt, hogy mi számít sikernek és nem jönnek rá, hogy a mindennapokban elért eredmények is ide tartoznak. A mindennapi sikerek aztán szépen egy felfelé tartó útra vezetnek. Akárhogy legyen is, ez a könyv aztán tényleg arról szól, amit ígér nekünk. A sikerről minden tekintetben.  Nem egy könnyen, hamar kiolvasható kötet, az tény. De az olyanokat, mint én, akik lelkes hívei az olvasásnak, ez nagyon ritkán riaszt el. Mégis annak is, akit megijesztenek a terjedelmes kötetek, azt mondhatom azért érdemes nekiállni. Rengeteg információval és sikertörténettel teletűzdelt könyv. Néha kicsit túl sok is az információ, biztosan sokszor el kell még olvasnom, de megéri. Az önfejlesztő könyveknek amúgy is megvan az a tulajdonsága, hogy nem kell egyszerre, sietve kiolvasni őket. A megértés érdekében minél többször olvassuk el őket, annál jobb. Sietnünk se kell vele, hiszen az így nyerhető tudás sokkal kevesebb, mintha szépen lassan dolgoznánk fel őket. 

Képtalálat a következőre: „succes”

Én a bővített, új kiadást olvastam el, amelyben 67 alapelvet sorol fel a siker érdekében. Igen jól látod: 67. Mindegyik egy szép külön fejezet. Szóval tényleg csak akkor állj neki, ha nem riaszt el egy közel 600 oldalas könyv. Viszont Brian Tracy: Maximális teljesítményéhez hasonlóan, ez a könyv is igazi bibliává válhat nekünk önfejlesztőknek, amit tényleg bármikor előkaphatunk az ismétlés érdekében. A könyv előnye: hogy minden benne van. De ez a hátránya is egyben. Túl sok témát, tanácsot hozz fel egyszerre. Egy kezdő önfejlesztőt elriaszthat a tanácsok tömkelege és inkább elmenekül, minthogy elkezdje az alkalmazásukat. (Rosszabb esetben akár az önfejlesztéstől is visszariadhat.) Viszont az tény és való, hogy nem lehet mindent túl egyszerűen kivitelezni. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a kevesebb is elég lett volna.  Hiába fűzte fel a szerző egy központi témára a kötetet, túl sok altémát vetett fel vele kapcsolatban, túlságosan elaprózta. A végére már az az érzésem, hogy nem tudom pontosan definiálni, hogy miről is szólt a könyv. Jó, persze a sikerről, de nem éreztem benne azt a központi irányvonalat, ami mondjuk Brian Tracy könyveiben igenis felfedezhető. Lehet, hogy azért vannak ilyen érzéseim, mert a bővített kiadást olvastam. Nem tudom. De akkor is túllépte a befogadóképességemet és a végére már nem tudtam annyira azonosulni vele, mint szerettem volna. Ettől függetlenül minden önfejlesztő könyvtárában helyet képviselhet, hiszen tartalmilag viszont felbecsülhetetlen értéket képvisel. 

Kiknek ajánlom: Olyan önfejlesztőknek, akik szeretik, ha rengeteg tudást szerezhetnek akár egyetlen kötetből is. Azoknak akik szeretik a rengeteg sikertörténetet és azoknak akik úgy gondolják: Minél több van egy könyvben (meg aztán minél vastagabb), annál jobb.

Kiknek nem ajánlom: Akik túl türelmetlenek egy hosszabb könyv kiolvasásához. 

 

 

 

Szólj hozzá

siker tanulás önfejlesztés