2019. aug 29.

Mindennapi félelmeink - Almási Kitti: Bátran élni

írta: Csilla Tünde Karácsony
Mindennapi félelmeink - Almási Kitti: Bátran élni

Igazán tisztelem Kitti munkásságát. Pszichológusként olyan ember, aki tényleg képes lelket önteni másokba. Nem, ő nem csak az észt osztja, hanem megoldásokat ad mindennapi problémáink leküzdésére. Persze, sok hasonló személlyel találkozhatunk ebben a szakmában, de Almási Kitti gondolkodása különösen közel áll hozzám. Nem véletlenül lett annyira népszerű a“Bátran élni” című könyve.

Olyan témákat feszeget, amitől teljesen másként szemlélem a saját életemet. Másként látok esetleges múlt és jelenbeli eseményeket és ez sokat számít ám. Imádom, ahogy szinte mindent a való életből kivett példákkal mutat be. Rájövünk, hogy esetlegesen nem csak mi élünk hasonló problémákkal és félelmekkel és bizony tudunk tenni ellene. Ráadásul a lényeg, hogy mindezt olyan módon teszi, hogy mindenki megértse. Ez nem a a többi pszichológusnak megírt kötet. Nem, ez az átlagembereknek szól, olyan módon, hogy még élvezetes is legyen és alig lehessen letenni. Ez azért nem mindennapi manapság.

Képtalálat a következőre: „bátorság”

A különféle szorongások szinte a mindennapjaink részévé váltak, pedig ennek nem kéne feltétlenül így történnie. Kitartással igenis van mód a leküzdésükre. Csak hát...igen...kitartás kell hozzá és ez nem mindenkiben van meg hozzá. Inkább egymásra mutogatnak a kifogások keresése közben. Ami számomra igencsak meglepő volt, hogy sokaknak a pszichológus is csak egy indok. Azt várják, hogy saját erőbefektetés nélkül oldja meg a problémáikat. Hát ezt mi tudjuk, hogy nem fog menni. Mégis vannak ilyen szélsőséges esetek. Pedig senki sem dönthet az életünk felett, max tanácsokkal és példákkal járhatnak előttünk, ahogy Almási Kitti is teszi. Szerintem sokan magukra ismerhetnek a mindennapi életből kivett példákkal kapcsolatban, de ha nem akkor is sok tanulságot szerezhetünk általa. Hiszen a tanulás élethosszig tart, nem igaz?

Szólj hozzá