2019. aug 16.

Egy humorista gondolatai - Kyle Cease: Merj hibázni!

írta: Csilla Tünde Karácsony
Egy humorista gondolatai - Kyle Cease: Merj hibázni!

Őszinteség, humor, önirónia, eközben pedig értékes gondolatok és inspiráció. Legkönnyebben ezekkel tudnám jellemezni Kyle Cease könyvét. Mint önfejlesztő, rengeteg értékes gondolatot találtam benne. Talán nem annyira összeszedett könyv, mint a legtöbb irodalom, ami ebben a témában olvasható. Olyan mintha az író fogta volna magát és csak leírta volna a gondolatait a papírra. Ha valaki a konkrét struktúrákat és a határozott, célirányos haladást szereti az önfejlesztő könyvekben, akkor ebben kevésbé fogja megtalálni. Mégis az ember valahogy csak sodródik az íróval, egyik bölcs gondolatról a másikba, egészen komoly témákat is feszegetve, mint az elmúlás vagy az életcélunk megtalálása.

Mi az, ami mégis összetartja az egészet? A humor. Rengeteg önirónia és vicces pillanat van benne, amit az ember nem áll meg legalább egy mosoly nélkül. Rengeteg öniróniát alkalmaz magával szemben, kíméletlen őszinteséggel. Mégis eközben is képes megtartani a témák komolyságát. Imádtam a gondolatait. Egyik fő mondanivalója, hogy merjünk mindig a szívünkre hallgatni, akármiről is van szó. Mintha ez lenne az egyik alapelve, ahogy éli a hétköznapjait. Akárcsak az, hogy úgy tekint a körülötte lévő világra, mintha egyek lennénk. Ezek a témák már önmagukban is felérnek egy hatalmas leckével.

Képtalálat a következőre: „smile”

Tudom, sok író felhozta már ezeket. Mégis, mindig tudjuk:sohasem árt meg az-az ismétlés. Fölösleges amiatt hajszolnunk magunkat, hogy megfeleljünk másoknak. Úgysem fog sikerülni, hogy mindenkinek megfeleljünk. Mivel olyan nem létezik. A lényeg, hogy belül összhangban legyünk magunkat és fogadjuk el az érem mindkét oldalát: a jó és a rossz érzéseket, az életet és a halált is. Mert csak így élhetünk tökéletes egyensúlyban.

Nem kell túl komolyan vennünk az életet. De az önfejlesztést sem. Amikor ezt a könyvet olvasom, rádöbbenek, hogy mennyire túl komolyan akarom venni az egészet, már- már túlságosan is. Pedig sokkal jobban járunk, ha megtanulunk nevetni saját magunkon. Az élet nem egy feladat, ami végre kell hajtani. És a "komoly" témákhoz sem kell feltétlenül annyira ragaszkodni. 

Inspiráló gondolatok Kyle Cease-től:

Amikor érzed az inspirációt magadban, csak cselekedned kell, nem kérdezhetsz meg más embereket ezzel kapcsolatban, mert ők nem azt érzik, amit te.

Te az vagy, amit szeretsz, nem az ami téged szeret.

Szólj hozzá