2019. feb 19.

Stressz, stressz, stressz!

írta: Csilla Tünde Karácsony
Stressz, stressz, stressz!

A stressz a mindennapjaink része. De a legrosszabb az, hogy úgy vesszük, mintha természetes dolog lenne és mintha mindig a része lett volna az életünknek. A rengeteg elvárás nem tesz jót az egészségünknek. Mintha semmi más nem számítana, csak hogy hogyan teljesítünk. Ráadásul mintha otthon sem tudnánk ellazulni. A munka és a teendők egyre nagyobb listája jár az eszünkben. Mintha arról szólna az életünk, hogy hosszúra nyúlt feladatlistákat oldunk meg a munkában és otthon is egyaránt.

A legrosszabb, hogy még a pihenőidőnket sem tudjuk megfelelően élvezni. Nem tudunk lelassítani és pihentetni magunkat. Pedig ha kiegyensúlyozott, boldog életet szeretnénk élni, nagyon is lényeges, hogy mennyire tudjuk kontrollálni saját magunkat. Az sem árt, ha emlékeztetőket készítünk saját magunk számára: Lassíts! Kiteheted a fürdőszobatükörre, a szekrényre, akár az irodában is az asztalra.blogra_stress.jpg

Ismered azt a mondást, hogy “Lassan jársz, tovább érsz?” Persze te azt gondolod, hogy nincs időd ilyesmire, hiszen rohannod kell. Tényleg úgy érzed, hogy hatékonyabb lennél? Többet teljesítesz az állandó rohanással? Valószínűleg nem. Sőt valószínűleg sokkal több hibát vétesz, mivel nincs időd arra, hogy tudatosan részt vegyél a cselekedeteidben. Olyan mintha robotpilóta üzemmódban élnénk. Ott sem vagyunk igazán a saját életünkben. Sokan ezzel nem is foglalkoznak, csak azt érzik, hogy nem tudnak egy percre sem megállni.

A stresszt már szinte teljesen elfogadható tényként kezeljük, pedig nem lenne szabad annak lennie. A negatív stressz, az állandó aggodalmak, semmi jót nem hoznak az ember életébe, ezért amilyen gyakran lehet el kell kerülnünk a kialakulását. A pozitív gondolkodás fejlesztése, a meditáció, a sport mind jó-jó módszer a stressz elkerülésére. Persze egy kis izgalom szükséges ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, de csak kontrollálható mértékben. Célok nélkül pedig olyan, mintha vakvágányra menne az életünk. De ettől függetlenül még nem szükséges, hogy túlhajszoljuk magunkat.

Az a helyzet, hogy ritkán van lehetőségünk, hogy megválasszuk, hogy milyen hatások érnek bennünket. Egy dolgot azonban mindig megválaszthatunk: a saját reakcióinkat. Mi dönthetjük el, hogy hogyan reagálunk a minket ért hatásokra. Mit vagyunk hajlandóak feláldozni a céljainkért. Ne felejtsük el, még ha néha nem is úgy tűnik, akkor is van választásunk, és a kezünkbe vehetjük életünk irányítását.

Szólj hozzá

siker problémák megoldás felelősség fókusz prioritások Motiváció Idő Stressz Lendület